Vad är akupunktur?
Akupunktur härstammar ursprungligen från en flera tusen år gamla behandlingsmetod från Kina. Genom modern västerländsk forskning har den kinesiska filosofin om akupunktur delvis kunnat vetenskapligt bevisas ha positiva effekter mot smärta. Akupunkturbehandling har sedan 1984 socialstyrelsens godkännande som en behandlingsmetod mot smärta och vissa sjukdomstillstånd inom den svenska sjukvården.

Vad skiljer mellan medicinsk akupunktur och traditionell kinesisk akupunktur?

Medicinsk akupunktur innebär terapeutisk användning av nålar för att minska smärta och stimulera läkning. Behandlingen baseras på anatomisk kunskap och neurofysiologiska förklaringsmodeller och diagnos ställs enligt ett skolmedicinskt perspektiv. På så vis skiljer sig den medicinska akupunkturen från traditionell kinesisk akupunktur, som utgår ifrån Taoistisk filosofi och läran om energisystem.

Vad hjälper medicinsk akupunktur mot?

Medicinsk akupunktur är en bra kompletterande behandling vid smärta och vid dysfunktion i muskler och leder. Tillstånd som svarar bra på behandling med akupunktur är till exempel smärta i leder och muskler, idrottsskador, spänningshuvudvärk, migrän, käkledsbesvär samt minska stress och oro i ett överaktivt nervsystem. I regel används akupunktur som ett komplement till annan behandling så som fysioterapi, styrketräning, yoga m.m.

Hur fungerar akupunktur?

Vid akupunktur sticks tunna sterila engångsnålar in i särskilda akupunkturpunkter belägna i muskulatur, senor eller bindväv. Akupunkturnålarna stimulerar kroppens nervsystemet till att öka blodgenomströmningen, påverka läkningsprocesser och aktivera kroppens egna smärthämmande mekanismer.

Första besöket börjar alltid med en genomgång av klientens hälsotillstånd och historik. Därefter får du lägga dig på en massagebänk. De områden som ska behandlas behöver vara fri från kläder.
Vanligtvis använder man 5-12 nålar per behandling och nålarna får sitta i 20-40 minuter.

Akupunkturens Fysiologi – enkelt förklarat

När nålar sätts in i akupunkturpunkter, skickas impulser via tunna nerver från det behandlade området till ryggmärgen och vidare till hjärnan. Som svar på stimuleringen börjar centrala nervsystemet öka produktionen av olika ämnen, till exempel endorfin som bland annat bidrar till att minska smärta. Dessutom ökar blodcirkulationen i vävnaden där nålarna sitter via utsöndring av CGRP.
Dessa substanser kan ”tränas upp”, därför kan det ta upptill 5-10 behandlingar innan man får full effekt av en akupunkturbehandlingen där smärtlindringen består.

Hur känns nålarna?

En känsla är alltid subjektiv men den vanligaste beskrivningen från klienter är att när nålarna snurrar för att stimulera vävnaden så kallad ”deqi” kan det kännas pirrande, tryckande eller som värme eller kyla. Du kan även känna dig lite avdomnad i området där nålarna förs in. Det kan också göra lite ont, men det går över när stimuleringen upphör. En del klienter känner ingenting under behandlingen men känner effekter i kroppen dygnen efter behandlingen.

Hur ofta behöver man behandlas?

Effekten av behandlingen märks oftast när behandlingen upprepats 1-3 gånger per vecka och ibland först efter 6-8 behandlingar. Eftersom smärta är en högst individuell upplevelse, behöver antal behandlingar anpassas efter klients specifika smärttillstånd och upplevda effekt av akupunkturbehandlingen.

Vid akut smärta kan en behandling räcka för att lindra smärtan de närmaste tre dygnen och främja läkningsprocessen.

Vid subakut och långvarig smärt- och spänningstillstånd kan det krävas flera upprepade behandlingar för att kroppen ska reagera, vanligtvis 6-8 behandlingar med återbesök efter 1 månad och 6 månader.
För att få den bästa effekten av en akupunkturbehandling krävs inte bara upprepning utan också regelbundenhet. Ett för långt uppehåll kan medföra att effekten av smärtlindringen minskar eller uteblir.

Hur fungerar elakupunktur?

Akupunkturnålarna kan stimuleras elektriskt så kallad elektroakupunktur. Svag ström kopplas till några av nålarna och du upplever antingen rytmiska muskelsammandragningar vid lågfrekvent stimulering eller en surrande känsla vid högfrekvent stimulering. Syftet med elakupunktur är att förstärka nålstimuleringen och effekten av behandlingen däremot ska den inte upplevas som smärtsam eller obehaglig. Elakupunktur kan tillämpas efter klienten utfört några akupunkturbehandlingar.

Upplevelsen efter en akupunkturbehandling?

Efter akupunkturbehandlingen upplevs ofta musklerna avspända och många känner sig också lugnare i sinnet. Hur snabbt dessa reaktioner kommer är mycket individuellt. Effekten av akupunktur liknar till stor del de man kan se vid kraftigt muskelarbete, därför avråds hård träning innan och efter en akupunkturbehandling, eftersom detta kan motverka akupunkturbehandlingens effekter.

Lämpar sig akupunkturbehandling för alla?

  • Inte om du har nålfobi.
  • Inte om du har blödarsjuka.
  • Inte om du är hjärtklaffopererad.
  • Inte om du är gravid i din första trimester.
  • Inte för barn då deras smärthämmande mekanismer ännu inte är riktigt färdigutvecklat, eventuellt på ungdomar.
  • Inte i tatuerad hud, nålar ska ej sättas i det pigmenterade området då det finns risk för att bly kan komma in blodsystemet.
  • Elakupunktur:
    – lämpar sig inte för dig som har pacemaker, men vanlig akupunktur går bra.
    – lämpar sig inte för dig som har en morfin- och baklofenpump, men vanlig akupunktur går bra.

    Viktigt att du berättar om du:
    – Behandlas med blodförtunnande läkemedel
    – Behandlas med antidepressiva eller opioider
    – Om du är gravid
    – Om du har ett nedsatt immunförsvar
    – Om du har haft tidigare epileptiska anfall eller annan starkt reaktion av akupunktur
    – Om du har områden med nedsatt sensibilitet (allodyni, hyperalgesi eller dysestesi).

Vilka är biverkningarna & riskerna?

Akupunktur har i princip inga biverkningar men direkt efter en akupunkturbehandling kan man ibland känna sig trött eller upprymd. De symtom som behandlas kan också förstärkas efter de första behandlingarna för att sedan minska. Man kan alltså i början av en behandlingsperiod uppleva ökad smärta som sedan minskar efter hand.

Ibland kan ett mindre blodkärl punkteras och resultera i att ett blåmärke uppstår. I ytterst sällsynta fall har det förekommit att en lunga punkterats vid akupunkturbehandling över bröstrygg/bröstkorg. Om Du har behandlats med nålar i detta område och får symptom avseende din andning t ex tungt att andas eller hosta i samband med behandlingen eller kort tid efter, bör du snarast uppsöka närmaste sjukhus/vårdcentral och tala om att du behandlats med akupunktur.

Att tänka på

För att uppnå bra behandlingsresultat är det viktigt att akupunktur används vid väl diagnostiserade tillstånd. Vid osäkerhet om det är lämpligt med akupunkturbehandling rådfråga din läkare eller akupunkturbehandlare.